Következő verseny

Raid of the Champions 2019.11.08-10.

Al Rajhi és Rodrigues volt a leggyorsabb a kvalifikációs szakaszon!

Elvégezték a papírmunkát, majd pedig a kvalifikációs szakasszal a verseny maga is elkezdődött Várpalota környékén – a HunGarian Baja mezőnye egy 7.69 kilométeres pályát teljesített, amelyben bele volt sűrítve a verseny sava-borsa. Nyilván mindenki tudta, hogy nem itt dől majd el a végső győzelem sorsa, ugyanakkor a rajtszámválasztás szempontjából nagy jelentősége volt.

Jazeed Al Rajhi volt a leggyorsabb, aki először versenyez Magyarországon, de úgy látszik, ez egyáltalán nem zavarja.

„Először versenyzek itt, ettől függetlenül nyilván nyerni szeretnék. Azt láttam a youtube-on, hogy ez egy nehéz viadal, főleg esőben, úgyhogy jó volna, ha nem esne, és élvezhetnénk a küzdelmet. Ez a legfontosabb” – mondta Al Rajhi, akinek Michael Orr diktálja az itinert. Ők ketten már nyolc éve versenyeznek együtt a raliban, de a terepraliban még csak nemrég kezdtek együtt dolgozni.

A második helyet a lengyel Krzysztof Holowczyc szerezte meg, aki régen látott vendég hazánkban, de nyilván örülünk, hogy visszatért, és a példa azt mutatja, hogy gyorsasága mit sem kopott.

A világkupa-éllovas Yasir Seaidannak egyelőre meg kellett elégednie a harmadik hellyel, de ez nem marad mindig így, hiszen nyilván ő is nyerni jött ide.

„Nem ígérkezik könnyűnek ez a verseny, és bár mindenki rám vadászik, nem érzem, hogy nyomás lenne rajtam. Többen is azzal a szándékkal jöttünk ide, hogy nyerjünk, nyilván én is ezt céloztam meg, úgyhogy nem akarok hibázni” – nyilatkozta Seaidan, akinek a navigátora, Alexei Kuzmich csak annyit tett hozzá, a magyar pályák olyanok, mintha egy ralivilágbajnoki futamon indulna az ember, csak éppen off roadon. Ez azt jelenti, hogy minden pillanatban száz százalékosan koncentrálni kell, különben nagy baj lesz.

Ezt erősítette meg egyébként Garamvölgyi Zoltán, a verseny fő szervezője is a viadalt megelőző sajtótájékoztatón. Elmondta: „Az erdei szakaszok az idén kimaradnak, csak a lőtéren versenyez a mezőny, de az is elég nagy kihívást jelent majd, ugyanis rengeteg a gödör, az ugrató, nem beszélve a folyamatos ritmusváltásokról, amelyek megdolgoztatják majd a versenyzőket.”

A magyarok közül a Lónyai Pál, Csató Attila kettős volt a leggyorsabb a kvalifikációs szakaszon – a negyedik helyére igazán büszke lehet. „Az ötödik hely volt eddig a legjobb eredményünk a HunGarian Baján, ezt szeretnénk megjavítani, ha összejön. Megtettünk mindent, jól felkészültünk, kíváncsian várjuk a hétvégét” – nyilatkozta Lónyai, akinek rutinos navigátora csak annyit tett hozzá: a lőtéren a siker titka az, hogy mindig maradj az úton. Mert ha csak egy kicsit is letérsz róla, a lőtér azt nagyon megbosszulja.

A motorosok is elrajtoltak az autósok után közvetlenül és ők is megküzdöttek az gödrökkel és ugratókkal teletűzdelt tereppel. A leggyorsabb a portugál Joaquim Rodrigues volt, megelőzve a német Sebastian Bühlert és a szlovák Stefan Svitkót. Rodrigues öt alkalommal állt rajthoz a Dakaron, legutóbb a 11. helyen ért célba, de korábban volt már 10. is. Így azután fel kell kötnie az alsónadrágját annak, aki fel akarja venni vele a versenyt, ugyanakkor a pénteken mögötte célba érkező Bühler és Svitko is a győzelemre hajt, úgyhogy egészen biztosan meg fogják próbálni.

Az este az ünnepélyes rajtceremóniával folytatódott a versenyzők számára, amelynek kezdetén Campanari Talabér Márta, Várpalota polgármestere elmondta: két évvel ezelőtt nagy „egymásra találást” jelentett az első itteni világkupa-futam, mindenki úgy érezte, a verseny hazatért. Ezért is volt nagy veszteség, hogy a világjárvány miatt ki kellett hagyni egy évet, de nagyon örültek, hogy újra itt van a mezőny.

 

HUNGARIAN BAJA, VK-FUTAM, VÁRPALOTA

Abszolút sorrend a kvalifikációs szakasz után. Autósok: 1. Yazeed Al Rajhi, Michael Orr (szaúd-arábiai, brit, Toyota Hilux) 5:16.1, 2. Holowczyc, Kurzeja (lengyel, Mini John Cooper Works) 10.1 mp h., 3. Seaidan, Kuzmich (szaúd-arábiai, orosz, Mini John Cooper Works) 12.6 mp h., 4. Lónyai, Csató (magyar, LPR Porsche Macan) 15.3 mp h.

Motorosok: 1. Joaquim Rodrigues (portugál, HERO 450) 5:05.1, 2. Bühler (német, HERO 450) 7.4 mp h., 3. Svitko (szlovák, KTM 450) 30.1 mp h., ...11. Hodola Richárd (magyar, KTM) 2:01.1 p h. 

Támogatók